Spring til indhold

Sådan afkalker og renser du din elkedel

afkalkning elkedel

For at sikre at din kaffe ikke er fyldt med en masse kalk, så er det en god ide at afkalke og rengøre din elkedel en gang imellem. Men dette kan gøres meget nemt og hurtigt. Det at afkalke skal gøres med jævne mellemrum, en gang om måneden hvis du bruger din elkedel dagligt. Afkalkning af elkedel er ikke en svær proces, og en vigtig ting at huske at gøre.  

Brug almindeligt opvaskemiddel til det ydre

Brug helt normalt opvaskemiddel til at rengøre ydersiden af din elkedel. Vask ydersiden med opvaskemiddel og tør derefter af med en fugtig klud, pas dog på at der ikke kommer sæbe ind i elkedlen, da din kaffe så kommer til at smage af sæbe. Når du er færdig, så kan du tørre elkedlen med et viskestykke.

Man kan bruge olivenolie til at pudse elkedlen så den bliver ekstra skinnende

Olivenolie er en rigtig god og naturlig rengøringsløsning, når det kommer til polering af elkedler. Tag cirka en teskefuld olivenolie på en tør klud og gnid forsigtigt kluden over ydersiden af din elkedel. Dette er ikke nødvendigt at gøre, men det vil være rigtig godt til at give det en ekstra glans.

Brug eddike til at rengøre det indre

Afkalkning af elkedel bliver meget nemt ved denne løsning. Fordi eddike er syrlig og kalk er basisk, så skaber det en form for reaktion, der gør at kalk løsner sig fra indersiden af elkedlen. Heldigvis har de fleste hjem eddike i køleskabet, og så er det jo en nem og hurtig løsning. Det du skal bruge er:

  1. 2 liter vand
  2. 2 deciliter eddike

Så hælder du det ned i din elkedel, og sætter den til at koge. Nogle gange skal man koge det mere end én gang, for virkelig at få det til at løsne sig. Det kan også godt få hele huset til at lugte, men det er nemt og det er hurtigt.

Man kan også bruge natron, hvis man ikke har eddike

Hvis man af en eller anden grund ikke har eddike i hjemmet, så kan man bruge natron og vand ved afkalkning af elkedel. Man skal bruge:

  1. 2 teske fulde natron
  2. En elkedel fuld af vand
  3. En tandbørste

Så sætter man det i kog, hvorefter man venter i 10 minutter, før man tager tandbørsten og gnubber lidt rundt for at få alt den løse kalk af. Så kan man skylle elkedlen et par gang og så er man færdig med afkalkning af elkedel.

Undersøg om du har kalk i vandet der hvor du bor

Hvis du bor i Aarhus, Aalborg eller København så vil der oftest være rigtig meget kalk i vandet, som betyder at man skal lave en afkalkning af elkedel mange gange. Hvis du bruger den hver dag, så gør det mindst en gang om måneden eller efter behov. Men andre steder i Danmark er der ikke så meget kalk, og man kan nøjes med at gøre det en gang hvert halve år.