Spring til indhold

Vil du kende til dit eget blodtryk? Kød en blodtryksmåler!

Blodtryksmåler

Vidste du godt, at der er rigtig mange danskere, der har et for højt blodtryk? Faktisk estimeres det, at omkring 20-25% af voksne døjer med for højt blodtryk. Det kan skyldes flere ting. Det kan f.eks. være, at man spiser lidt for meget rødt kød. Heldigvis er det nemt at finde ud af, om man har et for højt blodtryk, og om man bør omlægge nogle ting i sit liv.

Mål selv dit blodtryk i hjemmet

Før du ved, om du har brug for at lægge din livsstil om, så skal du selvfølgelig vide, om dit blodtryk er for højt. Det er heldigvis nemt at finde ud af, hvis du har en blodtryksmåler. Det er nemt og hurtigt at tage sit eget blodtryk i hjemmet, og så er man fuldt informere om, hvordan det står til. Hvis du først har købt en blodtryksmåler, så kan du jo også prøve at ændre lidt i dine vaner og se, om det ændrer noget på blodtrykket. Det er også muligt at få medicin mod et alt for højt blodtryk, men hvis du bekymrer dig over, om det er noget, du har brug for, så skal du gå til din læge. Det er kun din læge, der kan fortælle dig, om du har brug for medicin.

Det er svært at vide, om blodtrykket er for højt

Det er også smart at have en blodtryksmåler, fordi der faktisk ikke er de store symptomer på, om ens blodtryk er for højt. Det betyder, at man kan føle sig sund og rask, selvom man faktisk ikke er det. Det kan yderligere have den konsekvens, at man pludselig får et slagtilfælde eller måske endda en blodprop i hjertet. Har man først fået det, så er man blevet rigtig syg, og det er noget, du kommer til at mærke til! Derfor er det altså vigtigt at holde øje med blodtrykket, selvom man godt kan leve godt længe med et for højt blodtryk.

Hvornår er blodtrykker for højt?

Når du skal måle dit blodtryk, så skal du selvfølgelig også vide, hvornår det er for højt. Man siger, at et blodtryk skal ligge omkring 140/90. Det første tal i denne måling indikerer trykket i pulsårerne, der sker, når hjertet trækker sig sammen. Det sidste tal informerer dig om trykket i pulsåren mellem hjerteslagene. Det er typisk ældre mennesker, der har et for højt blodtryk. Det er sjældent, at det rammer de unge, fordi det er noget, der kommer med alderen. Det er faktisk svært at give en konkret årsag til forhøjet blodtryk, men det kan f.eks. være ting som overvægt, mangel på motion, for meget rødt kød eller arvelige forhold. Der er også nogle, der får noget medicin, som giver dem forhøjet blodtryk.

Hvad kan jeg gøre for at få et lavere blodtryk?

Hvis du finder ud af, at dit blodtryk er for højt, så kan du f.eks. stoppe med at ryge, tabe dig eller dyrke mere motion. Stress kan også have betydning for blodtrykket, så forsøg at tage den med ro.